logo_ciudat
ajuntament
transformacio i revitalitzacio
barra

El procÉs de transformació i revitalització


La regenerada Ciutat Vella d’avui és el resultat del procés de transformació i revitalització que des de primers dels anys vuitanta va començar a viure el districte. La pèrdua de centralitat que Ciutat Vella va anar patint des que a mitjan segle XIX van ser enderrocades les muralles i Barcelona es va expandir cap a l’Eixample va dur el centre històric a una situació de decadència física i social. Amb la restauració el 1979 dels ajuntaments democràtics després de la dictadura, l’Ajuntament de Barcelona va decidir la intervenció en el centre històric per tal de revitalitzar-lo amb un doble objectiu: recuperar-lo com a centre vital de la ciutat i mantenir alhora el caràcter residencial dels seus barris.

Per fer-ho, l’Ajuntament va implicar en el projecte les altres administracions, la Generalitat de Catalunya i el Govern d’Espanya, i va consensuar decisions amb les associacions de veïns dels quatre barris –Raval, Gòtic, Casc Antic i Barceloneta- i amb agents econòmics com la Cambra de Comerç. En la primera meitat de la dècada dels vuitanta es van redactar els Plans Especials de Reforma Interior per al Raval, el Sector Oriental del Casc Antic i la Barceloneta i el 1986 el districte va ser declarat Área de Rehabilitació Integrada (ARI). El mateix any, Barcelona va ser escollida com la seu dels Jocs Olímpics del 1992, un esdeveniment que feia encara més necessària una intervenció de gran abast al centre de la ciutat.

Barcelona

El 1988, la creació de la societat d´economia mixta Promoció de Ciutat Vella, SA va permetre impulsar i liderar la transformació del districte. Des de la seva creació els barris de Ciutat Vella s´han dotat d´equipaments veïnals com ara centres cívics, residències, biblioteques, centres de serveis personals o escoles bressol i, també, equipaments d´àmbit de ciutat com el Museu d´Art Contemporani, el Centre de Cultura o diversos centres universitaris. En aquests anys s´han renovat la majoria de carrers del districte, s´han fet operacions de diversa magnitud per a esponjar la trama urbana i crear nous espais públics; s´ha construït nou habitatge públic, s´ha impulsat la rehabilitació privada d´edificis, habitatges i locals. També s´han renovat els tres mercats (Boqueria, Santa Caterina i Barceloneta) de Ciutat Vella i s´han millorat les infraestructures i xarxes de serveis del centre històric.

Promoció de Ciutat Vella, SA va deixar de ser operativa el 2002, complint el termini legal de catorze anys d’existència. Tres anys abans, però, l’Ajuntament de Barcelona havia pres la decisió de donar continuïtat al model d’empresa mixta com a instrument per a seguir liderant i gestionant el procés de transformació i revitalització dels barris del centre històric, una decisió que es va materialitzar en la creació de Foment de Ciutat Vella, SA. Aquesta societat continua gestionant les actuacions directament relacionades o derivades del procés de transformació i revitalització dels barris del centre històric de Barcelona.

Foment Ciutat Vella

pdf
fotos de Barcelona

1 CCC Sant Agustí

2 Pou Figuera

3 Mercat de Santa Caterina

Esquerra: Can Ricart

perfil del contractant


contacte

c/ Pintor Fortuny 17-19 08001 Barcelona

T / 93 256 66 00
F / 93 256 66 27 fomentdeciutat@bcn.cat


formulari de contacto Anar a ...
banner
FOMENT CIUTAT .  Mapa web .  Informació legal